Bättre hälsa och mer välbefinnande genom WELL Building Standard ™

29 januari 2021

På Rockfon tror vi att människors hälsa påverkas av den miljö som omger oss dagligen. Eftersom vi spenderar 90% av vår tid inomhus, är det viktigt att designen i dessa utrymmen fokuserar på välbefinnande och hållbarhet. Detta är en växande standardisering som inte längre kan förbises.

WELL-certifierad byggnadsstandard

Kontorsbyggnad i Oslo, byggd efter WELL Building Standards

International WELL Building Institute ™ (IWBI) leder den globala rörelsen för att förvandla byggnader och samhällen på ett sätt som hjälper människor att trivas. Genom att fokusera på människorna när det kommer till beslut om design, konstruktion, drift och utveckling prioriterar WELL Building Standard ™ människors hälsa och välbefinnande.

För att lära oss mer pratade vi med Jessica Cooper, Chief Commercial Officer på IWBI, som delar sina insikter om vikten av WELL-certifiering, information om den nyligen lanserade WELL v2 och hur man väljer rätt material för hälsosamma byggnader.

Betydelsen av WELL-certifiering

Vad är den största skillnaden mellan WELL och andra byggcertifieringar? Vad är den viktigaste skillnaden?

WELL prioriterar människors hälsa och välbefinnande. Det är ett bevisbaserat och prestationsverifierat certifieringsprogram, vilket innebär att projekt måste bevisa att utrymmet inte bara är designad för hälsa utan att den fungerar för hälsan. Projekt som uppfyller WELL certifiering har visat att hälsa, lycka och produktivitet hos människor som använder dessa utrymmen är högsta prioritet. För företag kan detta innebära ökad attraktion för, och bibehållande av förstklassiga medarbetare. För bostäder kan detta betyda friskare familjer och förbättrad livskvalitet.

Finns det en kvantifierad ekonomisk fördel med att ha en certifiering som WELL i din byggnad? Vilka är fördelarna med att välja rätt material för inomhusmiljön?

Forskning från WELL-projekt visar på den mätbara effekten och fördelarna med WELL-certifiering, såsom förbättrad luftkvalitet och förbättrat medarbetarsamarbete. Ett exempel är hur Cundalls kontor i London [WELL Certified Gold], som fokuserade på förbättrad luftkvalitet inomhus, inklusive kontinuerlig övervakning av koldioxid (CO2) och flyktiga organiska föreningar (VOC), har sparat företaget 200 000 pund tack vare en minskning med fyra sjukdagar per år per anställd och 27% minskad personalomsättning.

Finns det en kvantifierad ekonomisk fördel med att ha en certifiering som WELL för fastighetsägaren? Vilken är den främsta anledningen för att en fastighetsägare ska investera i WELL?

Byggägare berättar att de söker VÄL certifiering för att locka och behålla högkvalitativa hyresgäster, maximera hyresprisernas ekonomiska resultat och återförsäljningsvärde, minimera risken för incidenter och föråldring och förbättra aktieägarförhållandena genom att öka deras GRESB- och ESG-poäng för hälsa och välbefinnande. De lägger också stort värde på den konkurrensdifferentiering och marknadsföringsberättelse som WELL ger dem.

Projekt som uppfyller WELL-certifiering har visat att hälsa, lycka och produktivitet hos
människor som använder dessa utrymmen är högsta prioritet.

Jessica Cooper

Chief Commercial Officer at International WELL Building Institute

Vilka är några av fördelarna för användarna av en ”WELL-byggnad”?

WELL består av både policy- och designfunktioner, vilket innebär att vissa WELL-funktioner kan vara mer påtagliga än andra. Element som biofili eller tillgång till naturen som hjälper till att minska stress och förbättra mental hälsa, cirkadisk ljusdesign för att stödja energi under hela dagen och nattsömnen, eller ergonomiska möbler för att uppmuntra rörelse och fysik är några exempel på designfunktioner i WELL som omedelbart kan uppfattas när du går in i ett utrymme.

Hur viktigt är det att ha en WELL-byggnad i en post-pandemisk värld?

Nu mer än någonsin kommer vi att behöva utveckla våra byggnader - hem, kontor, skolor - för folkhälsans skull. Människors hälsa är definitivt kopplad till både vår planets hälsa och styrkan hos socioekonomiska institutioner i vardagen. Vi ser optimistiskt på att företag, kapitalmarknader och samhället i stort kommer att komma starkare och smartare ut ur denna kris, och betydelsen av människors hälsa för den globala ekonomin kommer att erkännas ännu bredare.


Version 2 av WELL-standarden

Du lanserade nyligen den andra versionen av WELL-standarden. Vilka behov ledde i första hand till revisionen?

WELL stöds av vetenskap och bygger på bevis. Vi bearbetar kontinuerligt ny forskning som gör det möjligt för oss att effektivt förvandla byggnader och organisationer på ett sätt som främjar hälsa och välbefinnande för att hjälpa människor att trivas. Vi har kanaliserat allt vi har lärt oss sedan vi lanserade originalversionen av WELL (WELL v1) till ett mer robust, tillgängligt, anpassningsbart och rättvist betygssystem. WELL version 2 fortsätter att förankras i branschens bästa praxis och bevisbaserade innovationer och fungerar som grunden för hela WELL-ekosystemet.

Hur är version 2 standarden bättre än version 1?

WELL v2 är den mest noggrant testade och kontrollerade versionen av WELL Building Standard (WELL) hittills. Byggd på den banbrytande grunden för den första versionen av WELL Building Standard (WELL v1), hämtar WELL v2 expertis från tusentals WELL-användare, läkare, vårdpersonal, folkhälsoexperter och byggnadsforskare runt om i världen.

Nu mer än någonsin kommer vi att behöva utveckla våra byggnader - hem, kontor, skolor
- för folkhälsans skull.

Jessica Cooper

Chief Commercial Officer at the International WELL Building Institute

Kan du lista några av de viktigaste ändringarna?

De förbättringar som du hittar i WELL v2 syftar till att göra WELL mer flexibel, inkluderande och optimerad för alla typer av projekt i alla delar av världen. Vi förstår att hälsoproblem varierar över världen, vilket är anledningen till att vi har skapat fler vägar i WELL som rymmer lokaliserade anpassningar.

WELL v2 utökar också antalet hälsofokuserade koncept som WELL täcker från sju till tio (luft, vatten, näring, ljus, rörelse, termisk komfort, ljud, material, sinne och gemenskap, plus ytterligare en kategori som är innovation) och återspeglar aktuell forskning. Över de prestandadrivna kriterierna tar WELL v2 steg för att förbereda marknaden för kontinuerlig övervakning och säkerställer att fortlöpande prestanda förblir en topprioritet. Genom skräddarsydda score-kort och ett funktionsbibliotek under utveckling, ger WELL v2-ramverket för projektgruppers möjlighet att driva de funktioner som är mest värdefulla och effektiva.

Välja rätt material för friska byggnader

Kan du berätta lite mer om akustikens roll i morgondagens hälsosamma byggnader?

Exponering för bullerkällor som trafik och transport har visat sig påverka människors hälsa och komfort negativt på flera olika sätt. Till exempel har effekterna av yttre buller från transport eller industriella källor kopplats till sömnstörningar, högt blodtryck och minskad mental aritmetik hos barn i skolåldern.

WELL Sound-konceptet syftar till att stärka användarnas hälsa och välbefinnande genom identifiering och lindring av akustiska komfortparametrar som formar användarnas upplevelser i den byggda miljön.

Hur viktigt är det att välja rätt material för att din nya byggnad ska vara WELL-certifierad?

WELL Materials-konceptet syftar till att minska människors exponering, antingen direkt eller genom miljöföroreningar, för kemikalier som kan påverka hälsan under byggande, ombyggnad, inredning och drift av byggnader. WELL kräver att projekt uppfyller funktioner i alla 10 koncepten, inklusive material, så att förstå materialets sammansättning kommer att vara ett viktigt steg i processen.

Upptäck hur Rockfon kan hjälpa dig på din WELL-certifieringsresa.

Vilken roll har undertaksmaterial för WELL-certifiering, särskilt inom kategorierna akustik, belysning och material?

När öppna samarbetsutrymmen saknar akustisk absorption i innertaket eller
vid mellanväggarna, kan medarbetarna bli distraherade av reflekterat ljud, särskilt om talet är hörbart. Undertak täcker vanligtvis den största ytan, där högabsorberande material kan erbjuda bäst prestanda för att minska efterklang och kontrollera talförståelsen och ljudnivåerna.

Vi bearbetar kontinuerligt ny forskning som gör det möjligt för oss att effektivare förvandla
byggnader och organisationer på ett sätt som främjar hälsa och välbefinnande för att hjälpa människor att trivas.

Jessica Cooper

Chief Commercial Officer at the International WELL Building Institute

Några råd till arkitekter och ingenjörer om de egenskaper de behöver vara uppmärksamma på när de väljer nytt byggmaterial?

Vårt råd till arkitekter och ingenjörer skulle vara att överväga prestanda i alla 10 begreppen inom WELL - luft, vatten, näring, ljus, rörelse, termisk komfort, ljud, material, sinne och gemenskap, plus ytterligare en kategori som är innovation. Särskilt bra är det att tänka på allt från hur ingredienserna i byggmaterialet kan påverka luftkvaliteten till hur användningen av materialet kan bidra till (eller hindra) akustisk komfort till huruvida estetiken kan bidra till den totala ljuskvaliteten och- / eller biofilin. Alla dessa aspekter spelar en viktig roll i den allmänna hälso- och hälsopåverkan i ett utrymme.

 

Vill du ha din byggnad WELL-certifierad? Välj Rockfon och upptäck hur vi kan hjälpa dig på din WELL-resa.

Besök webbplatsen International WELL Building Institute ™ (IWBI) för att lära dig mer.

 

Sounds Beautiful